Een ‘Rijke Westerling’ @ Oekraïne

Jó napot kívánok! Ik zit op het moment van het schrijven van deze blogpost in een klaslokaal in het plaatselijke schoolgebouw waar wij deze week onze werkzaamheden mogen verrichten. Ik ervoer vanmorgen voor het eerst de neiging om in mijn warme bed te blijven liggen toen ik om kwart over zeven liefdevol wakker werd geschud door een kamergenoot. Ik doe hier zowel mentaal en fysiek ontzettend veel ervaringen op die mijn hoofd en hart overuren laten draaien. Ik werd gisteren bij het schoolhek voor het eerst tijdens deze reis ‘in real life’ geconfronteerd met een kleine jongen die met holle ogen kwam bedelen om wat geld of voedsel. Wij hebben de instructie gekregen om niet op zulke smeekbedes in te gaan, omdat wij anders verkeerde verwachtingen scheppen bij de plaatselijke bevolking. Het blijft echter lastig om als ‘rijke westerling’ je rug toe te keren als zijnde het beste voor beide partijen, terwijl je je beseft dat een betreffend kind misschien dezelfde nacht nog zijn heil gaat zoeken in alcohol- en/of drugsgebruik.

Bij de vuilnisbakken van De Ark

Bij de vuilnisbakken van De Ark

Er zijn gelukkig ook momenten die de weegschaal op mentaal gebied op een positieve manier in balans houden, zoals de intens blije gezichten van de kinderen op school wanneer je ze een sticker van ‘Hello Kitty’ of ‘Winnie The Pooh’ toeschuift.

Ik heb het naar mijn zin!

Ik heb het naar mijn zin!

Ik vind het ontzettend leuk om te merken dat dezelfde kinderen al drie dagen lang blijven terugkomen, want dit kan immers betekenen dat zij onze werkzaamheden waarderen.

Fotolijstjes maken

Fotolijstjes maken

Ik vind het soms lastig om met de kinderen te communiceren vanwege de taalbarrière, maar gelukkig betekenen een brede glimlach en een duim omhoog ook in Oekraïne dat je iemand waardeert. Wij worden ontzettend goed verzorgd door het missionaire team ter plekke. Ik vind het indrukwekkend om te zien hoe zij zich met hart en ziel inzetten om individuele kinderen de garantie op een positieve toekomst te geven. Ik sjees nu weer naar beneden toe, want mijn nieuwsgierigheid is gewekt door het getik van hamers en het krassende geluid van het doorzagen van planken.

Alleen geklop van hamers, geweldig!

Alleen geklop van hamers, geweldig!

Het sport- en spelteam is samen met de kinderen hutten aan het bouwen. Ik ga gauw kijken of ik misschien nog kan assisteren in het plakken van pleisters op zere duimen en andersoortig letsel.

Samen een hut bouwen

Samen een hut bouwen

We houden jullie op de hoogte! Csaó.

geschreven door Judith

Aan het einde van de middag hebben we in het ziekenhuis van Beregowo de kinderafdeling bezocht. Hier worden te vondeling gelegde kinderen liefdevol opgevangen. Meestal is er geen pleeggezin en gaan de kinderen met een maand of drie naar het kindertehuis.
Helaas mochten we binnen geen foto’s maken, maar buiten troffen we toch één van de twee ambulances aan.

Ambulance 03 Beregowo

Ambulance 03 Beregowo

Christiaan, een jongeman uit Nederland, die een jaar lang op de kinderafdeling werkt en in dat jaar op de Ark woont, vertelde dat hij vorige week met de ambulance mee was geweest om één van de kinderen terug naar zijn ouders te brengen, maar of hij wel de benzine van de ambulance wilde betalen, want daar was geen geld voor.

Jan

Advertenties

2 gedachten over “Een ‘Rijke Westerling’ @ Oekraïne

  1. Oeps, kwart over zeven is ook wel vroeg voor een avondmens!
    Bedankt voor jullie levendige beschrijvingen van jullie ervaringen en belevenissen. Zo zijn we er op afstand toch een beetje bij!

  2. Judith, indrukwekkende ervaringen. Zo’n kind blijft je bij. Kan je hem/haar wel uitnodigen voor de knutselochtend?
    Jan, dat is wel even iets anders dan de hightech-ambulances van Terneuzen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s