Bezoek aan het zigeunerkamp

Na de korte update van vanochtend is hier een verslag van vanmiddag. Eerst sloten wij de week gezamenlijk af met een evaluatie van de week en eventuele leerpunten die wij hebben opgedaan. Bij velen waren er al leerpunten duidelijk en anderen hadden nog tijd nodig om het allemaal te laten bezinken.

Afsluiting van de week met evaluatie

Afsluiting van de week met evaluatie

´s Avonds was de planning om naar een kerkdienst in het zigeunerkamp Mukacheve te gaan. In het kamp aangekomen was het een hele andere aanblik dat ik me had voorgesteld. Ik dacht dat wij hele kleine mensen tegen zouden komen die er niet uit zagen. Niets was minder waar de mensen leefden weliswaar in een afgesloten deel van de stad ,maar  de mensen , en vooral in de kerk , zagen er meestal verzorgd uit. In de preek  vertelde de dominee dat de wereld aan Adam  en Eva was gegeven om er voor te zorgen en deze schoon te houden, daarmee zei hij ook meteen dat de mensen in het kamp hun rotzooi moesten opruimen en de straten schoon te houden.

De kerkdienst in het zigeunerkamp

De kerkdienst in het zigeunerkamp

Een kijkje in het zigeunerkamp Mukacheve

Een kijkje in het zigeunerkamp Mukacheve

Vantevoren was aan mij gevraagd of ik een klein bedankje wilde doen. Dus ik vond het allemaal goed maar toen ik eenmaal voor een paar honderd man in een klein kerkzaaltje stond was het ineens toch wel overweldigend. De gemeente kwam zo levendig en liefdevol over dat die overweldiging snel wegtrok en ik uit mijn woorden kon komen. In dezelfde kerkdienst werd ook aandacht besteed aan een Nederlandse groep die afgelopen week een vakantieweek voor kinderen van het zigeunerkamp hadden georganiseerd. We zagen foto´s en filmpjes hiervan en dat zag er geweldig uit en zij werden hartelijk bedankt door de gemeente wat een enorm warm gevoel gaf door er alleen maar naar te kijken en te luisteren. Deze kerkdienst vond ik toch wel een volwaardige hekkensluiter voor onze tijd in Oekraine. Morgenochtend vertrekken wij richting Budapest om daar een middagje te spenderen en lekker te ontspannen. En langzamerhand trekken wij weer richting het westen waar welvaart heel gewoon lijkt …

Geschreven door: Simone

Advertenties

2 gedachten over “Bezoek aan het zigeunerkamp

  1. We hebben jullie reisverslagen gelezen en er zit veel schrijftalent tussen, heel leuk om zo een beeldend overzicht te krijgen van jullie schitterende ervaringen.
    De sporen zijn daar achter gelaten en zullen voor iedereen een onuitwisbare indruk hebben gemaakt!
    Jullie zijn nu intussen weer richting huiswaarts en we hopen dat jullie weer veilig thuis mogen komen.

    Groeten Kees en Anneke Meijer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s